FORUM of the GUILD OF BULGARIAN CAMERAMEN

www.tvcam.tk
Дата и час: 09 Яну 2009, 10:13

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Обединение?
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2005, 12:28 
Здравейте на всички
Моля да погледните тук: (ПОСОЧЕН Е НЕАКТИВЕН ЛИНК! - бел. Форум-Админ.) и да изразите мнението си.
Смятам че това ще е от полза за всички.
Поздрави.

Докладвай
Върнете се в началото

Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Obedinenie?
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2005, 01:16 
Site Admin
Аватар

weddingman написа:
Здравейте на всички
Моля да погледните тук и да изразите мнението си.
http://videoediting.5dom.net/viewtopic.php?t=51
Поздрави.

Здравейте, колега!
Научих за дискусията във Форума videoediting.5dom.net от Вашия постинг и приветствам всяка идея за професионално развитие, особено като се има предвид, че лично аз с група сътрудници работим за подобна идея от доста време, във връзка с телевизионната специфика на операторската професия.

Преди месеци тук се повдигна една тема за Гилдията на тв операторите, с предложение да се включи в нея целия спектър телевизионни професии. Стана ясно, че това не е целесъобразно. Операторската професия е твърде специфична и това е ясно на всеки. Очевидно е дори, че кинооператорите са в друг професионален профил, за разлика от телевизионерите, както впрочем и freelance-операторите (както ще наричам всички камера-оператори на свободна практика, независимо дали снимат сватби, реклами, филми, клипове, анимация или друго). Именно профилирането по сегменти, според мен, е успешния път на развитие в нашата професия. Доста колеги са се убедили, че ако работиш в студио години наред, чувстваш непреодолими затруднения в новинарската снимачна работа (не си свикнал на динамиката, че ако щеш - дори на блъсканиците с колегите, които са просто неизбежни); и обратното - ако си работил в новини, студийната работа ти изглежда кошмарно монотонна и безперспективна. Не че не може да си "многофункционален" - може. Но за да станеш добър в работата си, освен талант и опит, е необходима и малко... рутина - само ежедневната практика е "камъка на истината".
Ще дам и един пример: всеки може да придобие категория "В" за шофиране на МПС. Това не му пречи да придобие и категория "А", "С", "D" и "Т", стига да има мотивация за това. След курсовете обаче започва рутинната практика, а с нея и изводите. Тогава става ясно, че да си шофьор на ТИР-прицеп е съвсем отделна и различна професия от тази на мотоциклетиста или от тази на рали-пилота. На пръв поглед, имаме МПС-та, управлявани от водач. Но приликите свършват дотук. Сигурно затова има и Съюз на българските автомобилисти, и Национално сдружение на българските превозвачи, и Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи, Синдикално сдружение на таксиметровите водачи, и Съюз на автомобилните превозвачи, че и мотоклуб "Ездачите"...

Макар и примерът да не е особено сполучлив, по подобен начин се диференцира и операторската професия. Тук не спорим кой и дали е снимал сватби и с какво се занимава след това, както и не спорим по това дали рали-състезателя трябва да може да управлява трамвай... Определящи са разликите, а те са безспорни. Ето защо, freelance-операторите се вълнуват от проблеми и теми, които не са твърде интересни за телевизионните или кино-операторите, и обратното. Вероятно това е една причина, да речем, във Форума "videoediting.5dom.net" да има отделен "Раздел на сватбените оператори", но не и например "Раздел на телевизионните оператори".

С това изложение не искам да противопоставям "едните" на "другите", които и да са те! Отново заявявам приветствието си за всяка една градивна идея, която води до развитие в професионален план, независимо в коя област на операторската професия - в това число и за възникването на една нова организация или "сдружение на freelance-операторите" (или както и да се нарече), също и за наличието на интернет-страница, отразяваща тази специфика. Както един колега беше написал там: "... остава да "борим" живота и да си ПОМАГАМЕ ВЗАИМНО за да ние по-лесно...".

Всички ние работим (макар и всеки според собствената си мотивация и в съответната сфера и заплащане) за един продукт - движещите се картинки, про(ж)ектирани върху екрана на телевизора или дисплея на зрителя. Независимо дали той ще натисне бутона "TV" или "Video" на дистанционното си.

Докладвай
Върнете се в началото
 Профил Изпрати  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2005, 23:41 
Здр. Жио,
Първо искам да ти благодария за времето и вниманието което си отделил да дискутираш темата, въпреки че оптоговора ти беше отрцателен.
Все пак, всяка една професия си е различна една от друга, както и операторите се зразличават всеки със своя си стил и специфичност на работа и като пренебрегнем тези различия смятам че вашата и нашата профеися са най-близко една до друга от всички други порфесии.
Затова и така добре се прие идеята от колгите ни от другия форум.
За мен лично нещата бяха на кантар отностно обединението, защото ние обръщаме и голямо внимание на спец. ефектите и монтажа и залагаме на необходимостта на съвместна работа оператор-монтажист , докато тука единствено се дискутира областта на операторите.
Както и да е радвам се че така подробно разгледа темата и обърна достатъчно внимание и вярвам, че занапред пътищата ни ще се пресчат по-често и все някога можем да работим заедно.
Поздрави.

Докладвай
Върнете се в началото

Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2005, 21:51 

weddingman написа:
Здравейте на всички
Поздрави.

Haide zdrasti i na kolegite, az sushto snimam svatbi otvreme navreme :D
Rezgledah foruma tam, no moeto li4no mnenie e 4e svatbarite sme yarki individualisti i podobna gildia na svatbenite operatori niama da postigne celite si. Naprimer- ako az vlezna v neia, niama da pozvolia na nikoi da mi opredelia minimalna ili maximalna cena za zasnemane ili kakvito i da sa drugi uslovia, zashtoto hliaba si go vadia sam i iskam az da reshavam kak shte stva tova. 4lenski vnos edva li bih vnasial. Osven tova, ne iskam da si sloja vidoeclip, zashtoto mladojencite niama da vlizat v podoben sait, a samo shte se kradat idei - slu4valo mi see e nevednuz!
V obrednite domove si ima "podvodnici" i s tiah ne moje da se prebori nikoi. Konkurencia ima, no tia e po4ti samo v ka4estvoto, ina4e po4ti vsi4ki sme na edni i sushti pari.... Prosto ne vijdam smisul v tazi ideia, no ako ste reshili, deistvaite!
P.S. "Vsi4ko za vsi4ki" mi zvu4i dosta banalno, osven tova edva li ima vsi4ko i edva li to e za vsi4ki. VIP-otdela e samo za VIP? A ostanalite? Ne iskah da go pisha v onzi forum, zashtoto znam kak shte nastruhnat vsi4ki. Mislia 4e ima dosta neshta za obmisliane. Ne se zaiajdam, prosto spodeliam! Uspeh!!

Докладвай
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2005, 01:00 
Аватар

Alkam написа:
weddingman написа:
Здравейте на всички
Поздрави.

Haide zdrasti i na kolegite, az sushto snimam svatbi otvreme navreme :D
Rezgledah foruma tam, no moeto li4no mnenie e 4e svatbarite sme yarki individualisti i podobna gildia na svatbenite operatori niama da postigne celite si. Naprimer- ako az vlezna v neia, niama da pozvolia na nikoi da mi opredelia minimalna ili maximalna cena za zasnemane ili kakvito i da sa drugi uslovia, zashtoto hliaba si go vadia sam i iskam az da reshavam kak shte stva tova. 4lenski vnos edva li bih vnasial. Osven tova, ne iskam da si sloja vidoeclip, zashtoto mladojencite niama da vlizat v podoben sait, a samo shte se kradat idei - slu4valo mi see e nevednuz!
V obrednite domove si ima "podvodnici" i s tiah ne moje da se prebori nikoi. Konkurencia ima, no tia e po4ti samo v ka4estvoto, ina4e po4ti vsi4ki sme na edni i sushti pari.... Prosto ne vijdam smisul v tazi ideia, no ako ste reshili, deistvaite!
P.S. "Vsi4ko za vsi4ki" mi zvu4i dosta banalno, osven tova edva li ima vsi4ko i edva li to e za vsi4ki. VIP-otdela e samo za VIP? A ostanalite? Ne iskah da go pisha v onzi forum, zashtoto znam kak shte nastruhnat vsi4ki. Mislia 4e ima dosta neshta za obmisliane. Ne se zaiajdam, prosto spodeliam! Uspeh!!

ALKAM DOBRITE KLIPOVE SE SVIVAT TRUDNO :wink:
AKO TI GO SVIE AMATIOR LOSHO GOVORI ZA TEB!!! :wink:

Докладвай
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2005, 01:18 
Stiga koi v kakva kategorija vliza, razni prikaski da se pravim na vajni koi kolko znae i moje,v povecheto sluchai tija deto se perchat,sa mi jasni cheshat si ustite s zaucheni frazi i terminologii sigurno polovinata i te samite ne znajat :D ,poznavam rabotata i na ednite i na drugite.Ako iska kolegata da pishe forumi kakvoto iska njama da uplashi nikoi.V Bulgarija mi e jasno kak stojat neshtata. :cry:

Докладвай
Върнете се в началото

Отговори с цитат  
 Заглавие: W otgovor na Alkam
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2005, 20:24 
Здрасти Приятел,
Виждам че си човек, който е навътре в нещата. А определено е приятно човек да общува с хора които знаят за какво говорят. Е не знам дали някога ще имаме възможност да се запознаем, но вярвам че ще има много общи теми по които можем да обсъждаме както сватби така и други ппрофесионални теми.
Сега за Сватбения форум. Виждам, че изцяло отхвърляш идеята за такава организация, но целта и е точно да създаде повече работа на хора като теб и мен, които работят качествено и им пука за това което правят. Така че не рзбирам защо си против, но те и разбирам защо не искаш да се включиш.

Мога да изпиша много по темата и да отговоря на всичките ти въпроси, но ще се въздържа. Ако все пак искаш да се запознаем и да научиш нещо повече свържи се с мен ICQ 216 544 517.

Докладвай
Върнете се в началото

Отговори с цитат  
 Заглавие: Kolegi, samo da pripomnia:
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2005, 21:52 
Site Admin
Аватар

Колеги,
само да припомня, че понеже Форума не е кирилизиран,
в текстовото тяло на съобщението можете да пишете на кирилица (което е препоръчително!), но заглавието (темата на постинга Ви) трябва да е на латиница.

==================

РЕДАКЦИЯ:
горното условие беше валидно за 2005 г. През 2008 г. този форум беше кирилизиран изцяло, така че тук вече се използва единствено кирилица.

Докладвай
Върнете се в началото
 Профил Изпрати  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2005, 22:16 

Приятели, всички или почти всички ТВ оператори сме снимали поне по една - две сватби, някои и много повече, обаче много малко от колегите снимащи предимно сватби са снимали телевизия. Това е ключа от бараката, при снимане на сватба, тя се гледа макс. от -20-30 човека, а при телевизия тя се гледа от хиляди хора, тоест качеството на заснемане трябва да е с мнго пъти по високо от другото. :)

Докладвай
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: W otgovor na Alkam
МнениеПубликувано на: 29 Май 2006, 10:29 
Weddingman написа:
Здрасти Приятел,
Виждам че си човек, който е навътре в нещата. А определено е приятно човек да общува с хора които знаят за какво говорят. Е не знам дали някога ще имаме възможност да се запознаем, но вярвам че ще има много общи теми по които можем да обсъждаме както сватби така и други ппрофесионални теми.
Сега за Сватбения форум. Виждам, че изцяло отхвърляш идеята за такава организация, но целта и е точно да създаде повече работа на хора като теб и мен, които работят качествено и им пука за това което правят. Така че не рзбирам защо си против, но те и разбирам защо не искаш да се включиш.

Мога да изпиша много по темата и да отговоря на всичките ти въпроси, но ще се въздържа. Ако все пак искаш да се запознаем и да научиш нещо повече свържи се с мен ICQ 216 544 517.

tuk shte otkriete izhodite na bulkata :D http://forum.pinout.net

Докладвай
Върнете се в началото

Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]