ba&am написа:
просто препоръка- ако има желание ...помислете ...за по голяма гилдия....включваща повече професии....повярвайте ще имате голяма подкрепа

успех на гилдията и форума!!!

Привет!
И благодарности за пожеланието и препоръките!
Мисля, че като цяло идеята, която предлагаш, е отлична. Разбира се, че телевизионния тракт се обслужва от много и различни специалисти и всички те работят заедно за един продукт - този, който се излъчва на екрана.
Обаче е неизпълнима (тук - в България и сега - в днешно време).
То не е никак лесно да се съберат шепа професионалисти на едно място, за една идея, пък била тя и в техен интерес, а какво остава за това да се обхване целия телевизионен спектър с професии?!
По всеобщо наблюдение, работещите в телевизия търсят (и понякога намират) индивидуален облик, почерк, стил в своята собствена професия. Това се отнася до режисьори, сценаристи, водещи, репортери, оператори, монтажисти, CG, осветители, дизайнери... Нормално е всеки от тях да възприеме работата си не само като технология, но и като творчество. Обаче точно това себеизживяване вероятно пречи на същите тези професионалисти да се включват в инициативи като тази тук - гилдии, сдружения, асоциации и пр., сигурно защото подобна "колективизация" застрашава тяхното самочувствие за "неповторимост". Или, казано по друг начин - вървят по собствения си път така, сякаш е магистрала към успеха, ама на техния си, личен успех. Останалите около тях? "Какво ме интересува? Аз си върша моята работа, останалите какво ме интересуват!"
Предполагам, че това е основната причина досега в България да не съществува сдружение или "гилдия" на телевизионерите. А също и на операторите, и на монтажистите и т.н.
Сигурно, като минаха няколкото социални прехода и сътресения, свързани с тях, повечето от колегите си дават вече сметка, че всички сме просто... наемници. Наемни работници - плащат ти, за да работиш. Днес си тук, в тази телевизия, утре си в другата, после в следващата и т.н. Довчерашните ти "конкуренти" ти стават "братя по оръжие", че и приятели даже. Като че ли вече колегията обръща повече внимание на общите неща, отколкото на разликите и конкурентното начало. Това дава известни надежди, че е възможно да се постави начало на една Гилдия, но като начало - нека започнем от частното към общото, а не обратното. Затова сега се опитваме да организираме един кръг на операторското "съсловие" в телевизиите в България.
Уверявам те, никак не е лесно! Просто у нас няма традиции. Сигурно в момента ги създаваме.