FORUM of the GUILD OF BULGARIAN CAMERAMEN

www.tvcam.tk
Дата и час: 09 Яну 2009, 10:01

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: По въпроса за спекулациите за HD
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2008, 23:39 
По въпроса за злоупотребата и спекулациите при рекламирането на продуктите.

От известно време насам като вляза в магазин за техника имам чувството че съм се пренесъл поне с 1000 години напред във времето, когато технологиите са достигнали умопомрачителен напредък. Съдейки по надписите въру опаковките на тонколони за леки автомобили например с ужас установявам, че фирма „Popozjaky“ (не я търсете сега сме 2008 и тя още не е създадена) е открила нова технология за производство на високоговорители с която се постигат мощности от порядъка на 15000 вата и при това с много ниска себестойност – около 30 български лева за килограм... оппа за комплект. Известно объркване ме обхваща и пред витрините за презаписваеми CD и DVD-та. Викам си „Я хиляда години се е запазил този формат“ после чак прочитам на опаковките – 1 000 000 презаписа. Аааа... ето къде бил ключът.
Стъписвах се и се връщах по няколко пъти до щанда с любителски видеокамери. Брех мамаму стара, я виж ти колко много е напреднала технологиятя тук. Че те вече май съвсем не се отличават от професионалните. Гледам и не вярвам на магазинерката. Ей-такава мъничка пошибалчица, пък HD. Да беше HDV ама не, направо HD си пише на нея. И това не е нищо в сравнение с времето на запис. Какво ще кажете за 70 часа при този формат и то само с вградения харддиск в камерата. Това е сериозно постижение според мене особено за запис с висока резолюция. А за вградените обективи какво да видя. Боже, боже... 1000 пъти приближение. На туй отгоре и цифрово. Веднага ми хрумва следната идея: що да ходя до стадиона да гледам мач като мога да сложа камерата на балкона, да включа ултра шот или там каквото има, а то има много екстри и да си го запиша за по късно когато жената няма да е в къщи. Какво като стадиона е на 5 километра от дома. Барваш си вариото на суперобектива и хоппаля, ето я топката вече е у хола. Я... имало муха на нея. Не. Това са две мухи една върху друга. Силен шут разваля работата на насекомите. Звукът от съдийската свирка идва по-късно. Хм... този проблем не са го решили. Нищо и това време ще дойде, можеби при следващото ми посещение в магазина. За хроматични аберации и артефакти нищо не пише, което ще рече че отдавна тези проблеми са решени от тпроизводителите в частност и от магазинерите консултанти, така че да не ги мислим. Телескопите в обсерваториите ряпа да ядат. Ама от голяматя ряпа, дето дядото я вадил... Ха ... Ааа... ето от къде са взаимствали багабонтите дето измислят тези щуротии.
Така като присвия очи виждам една новина от бъдещето: „Днес обесиха производител на LSD телевизори заради подвеждащ надпис върху корпуса на изделието. Надписът гласял: С големи букви – FULL HD, с малки на долния ред – ready“. Да да има и такива вече. Това аз го наричам измама от трето поколение.
Добре че някой служител беше свързал кабелната по телевизорите, иначе едва ли щях да узная за напредъка на мобилните оператори. Някои от тях вече предлагаха комплексни услуги, представете си само с едно устройство и няколко кабела до контакта телефона и компютъра получаваш всичко необходимо. Особено впечатление ми направи количеството на интернета – 5 000 мегабайта. Егати колосалния трафик, главата не ми го побира. Нещо явно е попречило да го обявят като 5GB, че всеки да разбере без да си препълва главата. Добре че и аз съм евоюирал лекичко, че да успея да прочета скорострелния надпис отдолу на екрана дето пише, че това дето го дават ще е само до третия месец, пък после... Една от рекламите обаче ми помогна да се върна светкавично в настоящето след като усмислих посланието, а именно, че GSM-ите вече са снабдени с камери с по 2 000 000 пиксела и то само за някави си сто и нещо лева. Е... вярно че има и план и договор към оператор, но какво пък в крайна сметка всички знаем, че в наше време пълно щастие няма. Все пак не сме подминали времето когато във всяка трета реклама по телевизията няки си говори със жаба или пък целува такава , за да не забравяме за биологичния си произход.
Като се замисля най-голяма далавера имат домакините с тези чудотворни почиствощи и перилни препарати, особено след наговарянето на търговци и производители да пуснат на пазара продукти от ново поколение, топли топли едва слезли технологии от лабораториите с марка „Ефро Глупак“ (много добре знам как се пише), дето толкова е равно на немога да смятам и са с екстри от сорта 1в3 и повече (което означава, че 1 прах вече е в три кутии)

Не вземайте този текст насериозно. Времето когато ще го направите - предстои. :wink:

Добре де. Темата не е за тука, ама се разпалих. Сигурен съм че има и други които се дразнят от такива свинщини.

Докладвай
Върнете се в началото

Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2008, 00:45 
Site Admin
Аватар

Хехехе, колега, искрено се забавлявах на Вашето "завръщане в бъдещето"! :D Уверено мога да кажа, че имате дарба в прозата (вероятно не само там, разбира се), която трябва да експлоатирате и занапред - много ще се радвам, ако е тук, в този форум! :D
Благодаря Ви и за това, че използва(х)те кирилица! (Не бих се зарадвал на същия текст толкова, ако трябваше да се препъвам в пайдушко хоро в неравноделен размер "пет-осми" -> разбирай - на латиница :wink: )

Мисля, че е удачно да подмените сегашния си псевдоним "Guest" с нещо по-забележимо - защо не се регистрирате, моля?

Понякога аз също се опитвам да стилизирам опита и наблюденията си в хумористичен или саркастичен изказ. Не съм сигурен дали е редно да пренасям от форум във форум някои от закачките ми, но защо пък не всъщност... (?) Вероятно в следващ постинг.

Поздравления още веднъж!
Препрочитам го и се забавлявам отново :D

Докладвай
Върнете се в началото
 Профил Изпрати  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Извин&
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2008, 06:31 
Оливката по горе беше моя. В бързината не съм се идентифицирал, за което се извинявам. Темата е бездънна, но според мен не е за тук, затова бях и кратък. :wink: Пък и трудно пиша на кирилица. Иначе съм върл противник на измамите чрез реклами и опаковки. Бая консултант-продавачи съм оставял замислени дали точно това им е професията. Аз самият се занимавам с реклама и повярвайте ми винаги има поне два начина да се рекламира даден продукт без да се използват лъжи и глупости. Единият от които обаче винаги се оказва грешен, но с опита човек се научава да усеща и отсява преди да е станал смешен. Зад гърба си имам няколко хиляди реклами (това е истина) в различни медийни форми и знам, че не е лесно да се угажда на клиента и едновременно с това да се спазва благоприличие. Но когато това е невъзможно, все пак остава и възможността да се откаже извършването на глупост. Случвало ми се е няколко пъти да го правя, включително да откажа поръчка и не съжалявам. Все пак става въпрос и за моя имидж. Колеги, замисляйте се по често, дали това което правите Ви отива на вратовръзките.

Докладвай
Върнете се в началото

Отговори с цитат  
 Заглавие: Kef
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2008, 23:12 
Jio,
голям кеф ми стана като прочетох по горе за размера на пайдушкото хоро - "пет-осми". Питал ли си се някога, колко хора в България или колко българи по света знаят това. Смело мога да дам предположение че числото вероятно е едва четирицифрено и то е толково голямо само защото има урок по музика в който се споменава този размер. Нищо чудно множеството на знаещите да се окаже променливо. Имам впредвид, че вероятно през периода на ученическата ваканция то спада до трицифрено число, поради факта че на дечицата им се освобождава кеша за бели и други подобни. Както и да е. Нека да не влизам в размишления и този път, че туко виж съм си дозаличил червените буквички от клавиатурата. Не че толкова съм ги използвал, ама нали се сещаш, че те се намират на същите клавиши дето са разположени и английските. Някой хитрец се е сетил да съчетае по няколко символа върху един бутон. Много умно все пак. Обичам досетливите хора, такъв съм си. Представи си само следната реклама (от бъдещето) "Хей, ГЕЙмърьо, отдели очи от илюминатора! вече можеш да използваш революционно новата клавиатура направена специално за теб със цели 206 независими бутона. Кирилица и латиница вече няма да се карат нито за бутони нито за таскбара и най-важното - ТИ никога повече няма да ги бъркаш." За по напреднали може би ще се предлага и допълнително цял ред F13, за по голямо удобство. Шегувам се. Сега като се загледах забелязвам, че най-често използваните бутони на моята клавиатура съвпадат с тези на средностатистически гейМЪР. Монтажистите и хората дето се занимават с музика дали имаме нещо общо с играчите на компютри, освен това че висим денонощно пред тях. Гледам че използваме едни и същи копченца. Първо онуй бутонче с неприличния символ, дето се пуска компютъра от него (как не са се сетили още да забранят този знак) или май по добре ще е да се забрани да се натискат копчета с такава маркировка от лица под 18 годишна възраст. Етооо гооо... начина де се ограничи достъпа на малолетни до каквото си изберем. (съдията: натиснахте ли Вие, млади момко, този бутон???...) Такаа. Да се върнем на предишните копчета. Следващите такива общи между нас и геймърите установявам, че са: A, S, D, Z, X, C, J, K, L, шпация, стрелка нагоре, стрелка надолу, ляво, дясно, ентер и делийт. Стигам до извода, че по тази логика може да се създаде и съкратен вариант на клавиатура. Ще спирам с глупостите, щото един приятел току що ми надникна в монитора и възкликна: Лелеееее това сичкото ти ли го написа ве? Никога не съм те заварвал с толкова много текст на екрана. Обикновино въртиш местата на три четири думи. Свикнал съм да виждам кратки и ясни словосъчетания от рода - "Пациенти, не използвайте тази паста за зъби! Останахме без работа." Прав е човека. многото думи объркват хората. Повечко приказки се използват за сваляне на мадама например. Първо я объркваш, после я сваляш. Е стига в първата част с многото приказки да не кажеш нещо с което да я обидиш. Сега като се замисля и в тази област може да се мине тънко. Да не казвам, че може и без въобще да се говори. Например: гледаш в една точка влюбено със зяпнала уста (точката за предпочитане е да е някъде между очите) и само започваш изречения, без да ги завършваш. То и в рекламата вече е модерно да не се завършват репликите, особено в блоковете на една национарна телевизия. Примери нема да давам, че не е хубаво. Май обърнах форума в място за забавления. Всъщност няма да е лошо да има и такава тема тук.

[Е... 13-ти е все пак. Стават такива неща на такива дати.
Горното беше предназначено за темата "Mnenie za kamera - Canon HV20". JIO, моля те оправи тази моя свинщина. Благодаря.]

Докладвай
Върнете се в началото

Отговори с цитат  
 Заглавие: Neravnodelno
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2008, 00:47 
Site Admin
Аватар

:D
Между другото, ако трябва да се поправя, размерът на пайдушкото не е 5/8, а 5/16, тъй като хорото си е относително бързичко (динамично). За да разбуля мистерията около тази игра на думи - "пайдук" идва от човек, който накуцва с единия крак (сега се опитвам да си представя дали може да се куца с двата крака и дали това ще е накуцване, или някаква морска походка? :D).
В този ред на мисли, щом като Слави кръсти продуцентската си фирма "7/8", значи е дошло времето на популяризирането на неравноделните размери в ежедневието ни! Вероятно в "Пирогов" трябва да се избие нова врата на първи етаж (ортопедията), номерирана с табелка "5/8" над нея. Или ако това е твърде черен хумор за 13-та дата като днешната, тогава как ви се струва на табелките под работното време в учрежденията да се изписва допустимия индекс на корупция - "седем-осми" ще рече "седем за мен, едно - в хазната" - това е правилна дроб (може и "бял дроб" :idea: ), тъй като държавата все пак реализира приход (системата "диша"!); при индекс на рушвета "9/8" вече наричаме това неправилна дроб (може и "черен дроб" :idea: ), тъй като алчността превишава законоустановения размер на корупцията.
Какво гласи определението за Обикновени дроби? Нека "a" и "b" са естествени числа (какво по-естествено от това?). Числото "a/b" се нарича обикновена дроб. Числото "b" се нарича знаменател на дробта и показва на колко равни части е разделено цялото, а числото "a" се нарича числител и показва колко такива части са взети. Ясно е от кого са взети и кой ги дава. Ясна е работата... Явно обикновените дроби имат необикновени свойства :wink:

За клавишите и техния In/Out performance?
Наистина трябва да отбележим без особено задоволство, че червените буквени означения върху клавишите (кирилицата) имат забележителното свойство да стават все по-незабележими с течение на времето. Първоначално си мислех, че причината е човешката пот по пръстите (и нейния нисък рH), но интересно защо черните надписи (латиницата) устояват на тази агресия?
Така или иначе, това е добър повод да се подновява (иначе все още работещата) старата клавиатура.
Вероятно най-често използваните клавиши си остава/т добре познатата повторна комбинация Ctrl+Alt+Del (=> Контролният център избира алтернативата да изведе операционната система от състоянието на делириум :wink: )

AVI, приемам идеята! Има място и за забавление във форума, няма проблем - отварям нов раздел "Fun" (забавление) - подраздел на OFFTOPIC, където може да ви разкажа някой ден как един колега от държавната студия "Време" (преди време) отвреме-навреме успешно изписваше за закупуване масло за смазване на оптичната ос на обективите! :D :idea:

Докладвай
Върнете се в началото
 Профил Изпрати  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2008, 00:47 
Site Admin
Аватар

P.S.// Горната серия постинги беше преместена тук, в раздела "Fun", от раздел "Видеокамери".

Докладвай
Върнете се в началото
 Профил Изпрати  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]