[След горния постинг последваха мнения от вида: "повечето неща не ги вдянах" и "Да, на Български, ако може?"]
Поясних следното:
Пичове, попритесних се малко... Аз си мислих, че говоря разбираемо (и на български), направо не ми се мисли как и дали изобщо са ме разбирали студентите в кино-тв-академията миналата година!
Добре, нека използваме жокери, които имам в харддиска.
Настанете се удобно пред монитора.
Затворете всички приложения, откажете на всички предложения.
Пазете клавиатурата от попадането на трохи и течности, по време на четенето.
Сега излезте от Windows
"Върху осцилоскопа можем да видим например освен цветните ивици (Color bars), също и редовите гасящи импулси, а на задната им площадка и пакета Burst (за цветовата синхронизация).
Има и други референтни сигнали - ниво черно (педестал) на 7.5 единици по IEEE, вертикалния синхро импулс, ниво бяло на 100 единици...
Върху монитора на осцилоскопа можем да видим амплитудата и тайминга на видеото, но повече ни интересува амплитудата, защото тя представлява картинка на яркостта на всяка област в кадъра. Но не трябва да забравяме, че калибрацията му е в IEEE или IRE единици, а не във луксове или футкендъли, каквито имаме при светломерите. "Осцилоскопът изглежда така, в режим на показване на Color bars:

Девиацията на сигнала (размахът му) върху екрана на осцилоскопа изглежда така - това е яркостта, от черно до бяло, от 0 до 100 единици по системата IRE:

В случай, че проявявате малко по-задълбочен интерес и искате да можете да разчитате видеосигнала:

Айде-айде, не е толкова страшно. И черепа изглежда зловещо на пръв поглед, но иначе е симпатяга, когато се усмихва
Векторскопът - това е друг уред за измерване (на цветовете)... сърдя му се, не ми се говори за него. А и той е повече за инженерите в ПТС-а, студиото и релейната. Аз не съм инженер.
Един безценен за оператора референс върху семптий ивичестата таблица (SMPTE Color bars) е PLUGE (на жаргон "плъги"), генериран от пулсов синхрогенератор. Съкращението идва от Picture Line-Up Generation Equipment. Това са едни малки вертикални ивички - коя от коя по-черна или сива, малко е дълго за обяснение тук.Добре де, не е чак толкова дълго
Това долу е семптий (SMPTE) цветовата ивична таблица:

А тук съм изкарал PLUGE, за учебни цели:

PLUGE са тези три вертикални ивици, почти едвам забележими една от друга. Ако не ги виждате, значи е време да си свалите слънчевите очила вече. Или се понадигнете малко от стола (ако използвате LCD-монитор). Ако всичко ви е равно-черно, значи и вас ви е зарязала гаджето

Средната представлява точно черния цвят, лявата е една идейка под референтното черно ("по-черно от черното"). Това е важно, за да можем да настроим правилно мониторите - така, че дясната ивичка да е едвам видима, докато двете вляво от нея да са напълно черни.
Много сатанинско стана...
Ако видеомониторът е професионален, можем да визуализираме допълнителни референси - ако е крос-пулс монитор, може да презентира бланкинг информация - отново за референтно черния цвят (всъщност черното е липса на цвят или поне трябва да бъде, но това е друга тема). Крос-пулс-визуализация на сигнала:

Ако не ви кажа за какво е това ексцентрично изображение, сигурно ще върнете монитора обратно там, откъдето сте го взели под наем току-що. "Затова ли дадохме толкова пари?"
Разкодирането на информацията изглежда приблизително така (само че е малко изместена тук картинката):

По реда на номерата (моля, обаждайте се, като си чуете името!):
1. Редовият (хоризонтален) гасящ импулс (бланкиране, бланкинг), гаси редовете без да ги пита, един ПРЕЗ друг... Кой светил - светил!
2. Хоризонталният синхро-импулс - "да си лягаме навреме"
3. Цветовият пакет "Burst" - бояджийската част от работата
4. Предна площадка на сигнала - оттук се засилва...
5. Четни и нечетни предни изравнителни импулси в кадровия гасящ импулс - едно през друго
6. Четни и нечетни изравнителни импулси в задната площадка на кадровия гасящ - едно в друго
7. Вертикален импулс за нечетни редове - малко ред в този хаос!
8. Вертикално назъбване - "усмивката на видео-инженера"
9. като 5 (няма да се хабим я)
10. като 6 (виж по-горе)
11. Брийзуей между хоризонталния редов синхроимпулс и "Burst" (на диаграмите - точно вляво от "Burst") - тук понякога се поместват семпли от цифров звук - поместват, ама ако има място... Лек вечерен бриз, преди да кацнем върху:
12. Задна площадка на сигнала (то си е ясно, след като имаше предна)
13. Кадров (вертикален) гасящ импулс (екрана става черен) - кой квот' видял - видял!
Тук понякога вмъкват защита срещу копиране, тайм-код (VITC) и други цифрови данни. Тук е идеалното място на конспираторите да прокарват яловите си теории за 25-ия кадър и прочие щуротии, които отдавна се доказаха като митове - теоретично и практически. Истината е, че точно на това място се вмъква телетекста, билдширмтекста, видеотекста и какво ли там не беше още. Напълно безплатно при това!
Ако монитора или телевизора ви не разполага с крос-пулс-функцията, забелязал съм, че може да се предизвика по естествен начин чрез силен удар по корпуса - това размества отклонителните бобини за малко и ако в този момент се вгледате в екрана, ще ви светне за какво говоря
Всичко е на чист български, какво не му разбирате?
После идва Blue-only функцията, с която включваме само синия катод на монитора (говоря за CRT - кинескопен монитор, а не за LCD), за да настроим коректно цветовете. В този случай обаче, отново ни трябва семптий таблица, а не EIA (тази, която се среща в почти всички видеокамери). Чувал съм, че някои колеги-оператори използват "Wrаtеn" конверсионен филтър вместо това, но според мен това е компромис и аз не го правя.Филтърът, за който стана дума всъщност, е №47B на "Wratten" и се поставя пред монитора с Color-bars-таблицата, когато нямаме монитор с Blue-only-функция. Ето така:

Процедурата цели' да се изравнят яркостите на сивите ивици (тъй де: сините), чрез настройване на "Color" (Saturation) и/или "Tint" (Hue) - различно при разните видове монитори.
Нещо подобно на това:

После не забравяйте да изключите "Blue-only", освен ако не искате да си играете на "Американска нощ".
Шегувам се, ей! За техниката "Ден за нощ" се използват филтри, подходящо осветление и кадриране, да не си помислите, че става с "Blue-only"!
Като референс-сигнал се използват и всички видове таблици, които се поставят пред обектива. 18% сива таблица (Зоновата система на Ансел Адамс...), Anullar или овална backfocus-таблици, Siemens-star и много други.
По тази логика, оптичния колиматор също е референтен сигнал, който се използва за определяне на back-focus...Така изглежда референтната сива таблица на "Kodak" (18 % сиво), дано не ми се разсърдят, че я пускам тук, ама нали сме филммейкъри... все едно им правя реклама, да си купите таблицата от онлайн-магазина им

:

Таблицата за back-focus "Siemens-star":

Anullar-картата (същата функция):

Не принтирайте таблиците, откъдето и да ви попаднат като файлове или картинки - просто това не е истински референс, независимо от качеството на принтера. Ако беше толкова лесно, нямаше да се продават по сума ти долари

ИЗключение може би правят изпитателните таблици за разделителните способности и някои други.
Аутоколиматора на "Карл Цайс", който съм употребявал за DigiPrime-обективи (има и други производители, но аз рекламирам само този)

:

За Зоновата система ще си говорим друг път, че е много спорна темата, фотографите само това чакат
Защо ги разказвам всички тези неща ли?
Защото
режисьорът трябва да знае какво прави оператора му, да е запознат с цялата технология (без да се иска от него да борави директно с нея), а не да гледа отстрани безучастно и да се чуди "какво се мота толкова тоя оператор там"...
Сигурно пропускам нещо, но мисля, че все пак изброих повечето.Да, остана ли някой още незасегнат?