FORUM of the GUILD OF BULGARIAN CAMERAMEN

www.tvcam.tk
Дата и час: 09 Яну 2009, 10:05

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Референтни сигнали
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2008, 00:49 
Site Admin
Аватар

movieman написа:
Кой са технологичните сигнали освен пегел-а и каква трябва да е продължителността му в дадено предаване или анкета?

Здрасти,
няма еднозначен отговор на въпроса ти (който да бъде едновременно и кратък). Защото не си уточнил. За референтни сигнали ли питаш или те интересува чисто практическото им приложение?

Върху осцилоскопа можем да видим например освен цветните ивици (Color bars), също и редовите гасящи импулси, а на задната им площадка и пакета Burst (за цветовата синхронизация).
Има и други референтни сигнали - ниво черно (педестал) на 7.5 единици по IEEE, вертикалния синхро импулс, ниво бяло на 100 единици...

Върху монитора на осцилоскопа можем да видим амплитудата и тайминга на видеото, но повече ни интересува амплитудата, защото тя представлява картинка на яркостта на всяка област в кадъра. Но не трябва да забравяме, че калибрацията му е в IEEE или IRE единици, а не във луксове или футкендъли, каквито имаме при светломерите.

Един безценен за оператора референс върху семптий ивичестата таблица (SMPTE Color bars) е PLUGE (на жаргон "плъги"), генериран от пулсов синхрогенератор. Съкращението идва от Picture Line-Up Generation Equipment. Това са едни малки вертикални ивички - коя от коя по-черна или сива, малко е дълго за обяснение тук.

Ако видеомониторът е професионален, можем да визуализираме допълнителни референси - ако е крос-пулс монитор, можем да презентира бланкинг информация - отново за референтно черния цвят (всъщност черното е липса на цвят или поне трябва да бъде, но това е друга тема).

После идва Blue-only функцията, с която включваме само синия катод на монитора (говоря за CRT - кинескопен монитор, а не за LCD), за да настроим коректно цветовете. В този случай обаче, отново ни трябва семптий таблица, а не EIA (тази, която се среща в почти всички видеокамери). Чувал съм, че някои колеги-оператори използват "Wrаtеn" конверсионен филтър вместо това, но според мен това е компромис и аз не го правя.

Като референс-сигнал се използват и всички видове таблици, които се поставят пред обектива. 18% сива таблица (Зоновата система на Ансел Адамс...), Anullar или овална backfocus-таблици, Siemens-star и много други.
По тази логика, оптичния колиматор също е референтен сигнал, който се използва за определяне на back-focus...

Сигурно пропускам нещо, но мисля, че все пак изброих повечето.

Продължителността на видео-референтния сигнал (със или без пегел) се определя конкретно от технологичните правила във всяка телевизия или продукционна компания - примерно между 5 и 30 сек. В повечето случаи Color bars е прието да "рамкират" началото и края на материалите в една касета (или мемори-карта), за да се знае със сигурност, че следва друг материал, за да не се "къса" таймкода и пр. Може да се правят и (черни) бланкове като разделителни кашове, но някои монтажисти се плашат от това - като видят черно на екрана пред себе си, не са сигурни дали просто няма сигнал от видеорекордера, или не са комутирали правилно през таблото или пулта. Бланковете обаче дават добра визуална информация за дропаути по лентата, които се маскират иначе, ако са върху таблица.
Правилото при снимане върху видеолента е: минимум 30 секунди бланк или Color bars в началото на всяка касета. Най-често там лентата се нагъва поради захващането и' върху приемащата ролка с един пластмасов щифт. (Спомняте ли си "едновремешните" аудиокасети? Там беше същото) :D

От една година насам вече операторите на британските телевизии ITV и Channel4 са задължени да снимат 15-секунден бланк на лентата след Color bars, но преди суровия материал. Кадърът трябва да е изпълнен със сферичен обект - препоръчва се топка за тенис. В разпратения имейл до всички кореспонденти по локалните офиси се съдържат кратки инструкции, включително разстоянието от обектива до топката - 6 инча (15 см). Тези мерки целят да заострят вниманието на продуцентите и монтажистите, преди да се захванат с получения суров материал, поради зачестили грешки при конвертирането между форматите 16:9 и 4:3.

P.S.// Пегелът е еталонен звуков сигнал с честота 1000 херца (1 kHz), много често се бърка с ивичните цветови таблици Color bars едва ли не като синоними. Таблиците могат да "пищят" със звук, но може и да са "неми" :D
Пегел има и в геодезията, и в мореплаването, в аудиотехниката...

Докладвай
Върнете се в началото
 Профил Изпрати  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Референтни сигнали
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2008, 00:53 
Site Admin
Аватар

[След горния постинг последваха мнения от вида: "повечето неща не ги вдянах" и "Да, на Български, ако може?"]

Поясних следното:

Пичове, попритесних се малко... Аз си мислих, че говоря разбираемо (и на български), направо не ми се мисли как и дали изобщо са ме разбирали студентите в кино-тв-академията миналата година! :D

Добре, нека използваме жокери, които имам в харддиска.

Настанете се удобно пред монитора.
Затворете всички приложения, откажете на всички предложения.
Пазете клавиатурата от попадането на трохи и течности, по време на четенето.
Сега излезте от Windows :arrow: :idea: :D

"Върху осцилоскопа можем да видим например освен цветните ивици (Color bars), също и редовите гасящи импулси, а на задната им площадка и пакета Burst (за цветовата синхронизация).
Има и други референтни сигнали - ниво черно (педестал) на 7.5 единици по IEEE, вертикалния синхро импулс, ниво бяло на 100 единици...
Върху монитора на осцилоскопа можем да видим амплитудата и тайминга на видеото, но повече ни интересува амплитудата, защото тя представлява картинка на яркостта на всяка област в кадъра. Но не трябва да забравяме, че калибрацията му е в IEEE или IRE единици, а не във луксове или футкендъли, каквито имаме при светломерите. "

Осцилоскопът изглежда така, в режим на показване на Color bars:
Изображение

Девиацията на сигнала (размахът му) върху екрана на осцилоскопа изглежда така - това е яркостта, от черно до бяло, от 0 до 100 единици по системата IRE:
Изображение

В случай, че проявявате малко по-задълбочен интерес и искате да можете да разчитате видеосигнала:
Изображение
Айде-айде, не е толкова страшно. И черепа изглежда зловещо на пръв поглед, но иначе е симпатяга, когато се усмихва :D

Векторскопът - това е друг уред за измерване (на цветовете)... сърдя му се, не ми се говори за него. А и той е повече за инженерите в ПТС-а, студиото и релейната. Аз не съм инженер.

Един безценен за оператора референс върху семптий ивичестата таблица (SMPTE Color bars) е PLUGE (на жаргон "плъги"), генериран от пулсов синхрогенератор. Съкращението идва от Picture Line-Up Generation Equipment. Това са едни малки вертикални ивички - коя от коя по-черна или сива, малко е дълго за обяснение тук.

Добре де, не е чак толкова дълго :D
Това долу е семптий (SMPTE) цветовата ивична таблица:
Изображение

А тук съм изкарал PLUGE, за учебни цели:
Изображение

PLUGE са тези три вертикални ивици, почти едвам забележими една от друга. Ако не ги виждате, значи е време да си свалите слънчевите очила вече. Или се понадигнете малко от стола (ако използвате LCD-монитор). Ако всичко ви е равно-черно, значи и вас ви е зарязала гаджето :D Средната представлява точно черния цвят, лявата е една идейка под референтното черно ("по-черно от черното"). Това е важно, за да можем да настроим правилно мониторите - така, че дясната ивичка да е едвам видима, докато двете вляво от нея да са напълно черни.

Много сатанинско стана...

Ако видеомониторът е професионален, можем да визуализираме допълнителни референси - ако е крос-пулс монитор, може да презентира бланкинг информация - отново за референтно черния цвят (всъщност черното е липса на цвят или поне трябва да бъде, но това е друга тема).

Крос-пулс-визуализация на сигнала:
Изображение

Ако не ви кажа за какво е това ексцентрично изображение, сигурно ще върнете монитора обратно там, откъдето сте го взели под наем току-що. "Затова ли дадохме толкова пари?"
Разкодирането на информацията изглежда приблизително така (само че е малко изместена тук картинката):
Изображение
По реда на номерата (моля, обаждайте се, като си чуете името!):
1. Редовият (хоризонтален) гасящ импулс (бланкиране, бланкинг), гаси редовете без да ги пита, един ПРЕЗ друг... Кой светил - светил!
2. Хоризонталният синхро-импулс - "да си лягаме навреме"
3. Цветовият пакет "Burst" - бояджийската част от работата
4. Предна площадка на сигнала - оттук се засилва...
5. Четни и нечетни предни изравнителни импулси в кадровия гасящ импулс - едно през друго
6. Четни и нечетни изравнителни импулси в задната площадка на кадровия гасящ - едно в друго
7. Вертикален импулс за нечетни редове - малко ред в този хаос!
8. Вертикално назъбване - "усмивката на видео-инженера"
9. като 5 (няма да се хабим я)
10. като 6 (виж по-горе)
11. Брийзуей между хоризонталния редов синхроимпулс и "Burst" (на диаграмите - точно вляво от "Burst") - тук понякога се поместват семпли от цифров звук - поместват, ама ако има място... Лек вечерен бриз, преди да кацнем върху:
12. Задна площадка на сигнала (то си е ясно, след като имаше предна)
13. Кадров (вертикален) гасящ импулс (екрана става черен) - кой квот' видял - видял! :D
Тук понякога вмъкват защита срещу копиране, тайм-код (VITC) и други цифрови данни. Тук е идеалното място на конспираторите да прокарват яловите си теории за 25-ия кадър и прочие щуротии, които отдавна се доказаха като митове - теоретично и практически. Истината е, че точно на това място се вмъква телетекста, билдширмтекста, видеотекста и какво ли там не беше още. Напълно безплатно при това!

Ако монитора или телевизора ви не разполага с крос-пулс-функцията, забелязал съм, че може да се предизвика по естествен начин чрез силен удар по корпуса - това размества отклонителните бобини за малко и ако в този момент се вгледате в екрана, ще ви светне за какво говоря :idea: :D

Всичко е на чист български, какво не му разбирате?

После идва Blue-only функцията, с която включваме само синия катод на монитора (говоря за CRT - кинескопен монитор, а не за LCD), за да настроим коректно цветовете. В този случай обаче, отново ни трябва семптий таблица, а не EIA (тази, която се среща в почти всички видеокамери). Чувал съм, че някои колеги-оператори използват "Wrаtеn" конверсионен филтър вместо това, но според мен това е компромис и аз не го правя.

Филтърът, за който стана дума всъщност, е №47B на "Wratten" и се поставя пред монитора с Color-bars-таблицата, когато нямаме монитор с Blue-only-функция. Ето така:
Изображение

Процедурата цели' да се изравнят яркостите на сивите ивици (тъй де: сините), чрез настройване на "Color" (Saturation) и/или "Tint" (Hue) - различно при разните видове монитори.
Нещо подобно на това:
Изображение
После не забравяйте да изключите "Blue-only", освен ако не искате да си играете на "Американска нощ".
Шегувам се, ей! За техниката "Ден за нощ" се използват филтри, подходящо осветление и кадриране, да не си помислите, че става с "Blue-only"!

Като референс-сигнал се използват и всички видове таблици, които се поставят пред обектива. 18% сива таблица (Зоновата система на Ансел Адамс...), Anullar или овална backfocus-таблици, Siemens-star и много други.
По тази логика, оптичния колиматор също е референтен сигнал, който се използва за определяне на back-focus...

Така изглежда референтната сива таблица на "Kodak" (18 % сиво), дано не ми се разсърдят, че я пускам тук, ама нали сме филммейкъри... все едно им правя реклама, да си купите таблицата от онлайн-магазина им :wink: :
Изображение

Таблицата за back-focus "Siemens-star":
Изображение

Anullar-картата (същата функция):
Изображение

Не принтирайте таблиците, откъдето и да ви попаднат като файлове или картинки - просто това не е истински референс, независимо от качеството на принтера. Ако беше толкова лесно, нямаше да се продават по сума ти долари :D ИЗключение може би правят изпитателните таблици за разделителните способности и някои други.

Аутоколиматора на "Карл Цайс", който съм употребявал за DigiPrime-обективи (има и други производители, но аз рекламирам само този) :D :
Изображение

За Зоновата система ще си говорим друг път, че е много спорна темата, фотографите само това чакат :D

Защо ги разказвам всички тези неща ли?
Защото режисьорът трябва да знае какво прави оператора му, да е запознат с цялата технология (без да се иска от него да борави директно с нея), а не да гледа отстрани безучастно и да се чуди "какво се мота толкова тоя оператор там"...

Сигурно пропускам нещо, но мисля, че все пак изброих повечето.

Да, остана ли някой още незасегнат? :wink:

Докладвай
Върнете се в началото
 Профил Изпрати  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]